fredag 27. august 2010

Oppklaring på spørsmål om hvorfor vi streiker! (Før du leser dette innlegget, les først innlegget under "STREIK!").

Spørsmålet om hva vi streiker for er jo et oppegående og forståelig spørsmål! :)

Førskolelærerne her er delt i to grupper. Det er de formelle førskolelærerne som har førskolelærerutdanning, og det er de som arbeider i "preescolares comunitario". De i den sistnevnter har ikke godkjent utdanning og jobber i bunn og grunn gratis. Disse barnehagene er ofte i private hjem, kirker osv. Det er altså de som arbeider i preecolares comunitario som streiker. Men på en måte har de ingen ting å streike for, fordi at de i teorien arbeider frivillig og uten lønn. Men samtidig stilles det krav fra myndighetene til disse barnehagene på lik linje med de formelle barnehagene som staten driver. Krav til innholdet i barnehagen, som igjen betyr at det er behov for diverse pedagogiske materiell i barnehagen osv. Bare i byen vi bor i er det rundt 200 barnehager som er "comunitario", og det sier jo også litt om hvor mange barn som går i disse barnehagene også..

Som sagt arbeider førskolelærerne gratis, men de senere år har myndighetene anerkjent arbeidet deres ved at de har gitt en økonomisk hjelp. Kalles ikke lønn, men hjelp. Denne "hjelpen" er på 500 cordobas, eller ca 130 kroner og den gis når myndighetene ser at de har mulighet til å gi..

I fjor fikk førskolelærerne denne hjelpen hver måned, noe som var greit. Men i år, fra januar og frem til nå (august) har de fått den tre ganger.

Så for å svare på hvorfor de streiker, så streiker de rett og slett for å få det de fikk i fjor. Økonomisk hjelp hver måned. Selv om hjelpen er liten er det en trygghet i å vite at den faktisk kommer hver måned. Men førskolelærerne har ikke mange kort på hånden her. Myndighetene sier det rett ut : du jobber frivillig og gratis og hvis du ikke vil jobbe eller ikke er fornøyd med noe, er det bare å slutte - det er ingen problem å finne en erstatning!

Dette er en brøkdel av sannheten, for i realiteten er det så mange skitne triks og underliggende trusler fra myndighetene her at det rett og slett for meg som nordmann er helt absurd å være vitne til. Så når de her går til streik, risikerer de rett og slett å miste alt, samt å bli svartelistet for all fremtid av myndighetene.

DET ER TRYGT OG GODT Å VÆRE NORSK OG BO I NORGE...