lørdag 5. november 2011

Tyven tyven skal du være!


Det er jo ikke så lenge til jul, og hjemme i Norge kan kjente og kjære helt sikker merke at julen nærmer seg. Julemusikk på radioen, julepynt i butikkene, innkjøp av julegaver. Har jeg rett? Nettopp..

Her i Nicaragua merker vi at julen nærmer seg på et helt annet vis.

Her om dagen våknet vi nemlig opp til et syn som slo selveste juletreet ned i støvlene. Det hadde nemlig vært noen hardbarka tyver på besøk i løpet av natten. De hadde kappet av vannkranen ute av jern. For å bruke til å brekke opp dør eller gitter foran vinduene. De tråkket ned vår flotte aloevera plante utenfor. Deretter så plukket de sakte, og stille ut glassene av vinduene våres, før de strakk sine lange slaskete tyveaktige fingre inn gjennom sprekkene på vinduet og STJAL våre ting. Og vi hørte INGENTING(!). Regntøy, paraplyer, hatter, sykkelhjelmer, sparkesykkel, ryggsekk... Heldigvis så kom de seg ikke inn i huset. Hadde de det så hadde vel disse tingene de tok ikke betydd så mye tenker jeg, da liv og helse hadde trumfet på viktighets-skalaen.

Så etter denne natten sover vi ikke så godt lenger. Vi har alltid ett øye åpent... Slitsomt i lengden må jeg si.
Nå som valget også er rett rundt hjørnet og lovløsheten slippes fri, så får vi bare håpe at vi kommer oss helskinnet igjennom de neste dagene..

Vi får uansett håpe at denne episoden fører til at noen får julegaver der ute, noen som trenger det mer enn oss:)

Valg 2011 - spenningen stiger!





5 november 2011. Det er valgtider i Nicaragua, og stemningen begynner å øke. Vil Daniel Ortega og FSLN få fortsette sitt styre av Nicaragua, eller må de vike for de liberale?


Mye av grunnen til den store usikkerheten for Nicaragua, og vår del, ligger i at Daniel Ortega har brukt opp sin lovlige tid som president. I følge den Nicaraguanske grunnloven kan nemlig ikke en president gjenvelges to ganger. Latinamerikagruppene beskriver det slik:


"19. oktober 2009 besluttet høyesterett at Daniel Ortega kan stille til gjenvalg som president i 2011. Da Ortega ikke fikk de nødvendige 56 stemmene i nasjonalforsamlingen for å gjennomføre grunnlovsendringen, anmodet han sammen med 109 FSLN-ordførere høyesterett om å overstyre Lov 147, som sier at en sittende president ikke kan gjenvelges eller gjenvelges to ganger.
Ortega forsvarte seg overfor Telesur med at det mest demokratiske er at folket selv kan bestemme hvem de vil ha til president og rise eller rose med sin stemme. Opposisjonen, fra både høyre og venstre, sivilsamfunn og internasjonale organisasjoner har uttrykt sterk motstand mot beslutningen". (http://www.latin-amerikagruppene.no/Landsider/Nicaragua/Landprofil/index.html).
Dette gjør i praksis valget enda mer betent enn det som det kunne vært. Det er sterke meninger og følelser som kommer frem både hos de som elsker FSLN og Daniel Ortega, samt de som mener at Daniel Ortega på korrupt vis går i mot grunnloven ved å stille til valg igjen. Samtidig som han nå gjør det samme som Sandinistene revolusjonerte for i 1979. Er Daniel Ortega på vei til å skape et likt diktatur som han en gang kjempet imot? 
Det sies at både politi og militære skal plasseres ut for å holde ro og orden. Muligens positivt for oss som oppholder oss her som utlendinger, med tanke på sikkerhet. Vi vet lite om hva som kommer til å utspille seg i Nicaragua og spesielt Esteli de neste dagene, men vi håper på det beste. Alle kommer med forskjellige mulige utfall - alt ettersom hvilket parti de støtter. Og sannheten er at det er det jo ingen som egentlig vet. Vi har i alle fall handlet inn nok med mat, drikke og stearinlys for en god periode, i tilfellet det skulle bli veldig stygt. 
Så her sitter vi da, og venter på at Nicaragua skal velge sitt nye lederskap for de kommende årene. Men en ting er sikkert, at når svaret kommer en gang i morgen kveld, så kommer vi til å holde oss inne - uansett hvem som går av med seieren!

Siste hilsen fra fam. Brynilsen før valget i Nicaragua - 2011!